75 år siden Hiroshima

Andre verdenskrig var så grusom at jeg, født lenge etterpå, knapt kan forestille meg hvordan det må ha vært å leve på den tiden. Ikke bare strevde sivile med lite mat og utrygghet. Det var også en krig hvor bomber ble flittig brukt, ikke bare mot militære mål, men i utstrakt grad mot sivile. Eksploderende bomber i boligområder er i seg selv grusomt. Eksplosjoner diskriminerer ikke, men dreper alle som er uheldige nok til å være på feil sted til feil tid. For 75 år siden, 6. august 1945, ble likevel en av de verste bombeangrepene rettet mot sivile begått da en atombombe sluppet over byen Hiroshima i Japan.

De aller fleste, kanskje så mange som 7 av 10 som døde av bomben, døde samme dag bomben falt. En kjernefysisk eksplosjon begynner med enorm varmeutvikling, kraftig utstråling og en voldsom trykkbølge. Selv om det er vanlig å oppgi hvor mange tonn TNT bomben tilsvarer, nemlig omtrent 15 000 tonn TNT, så vil et kjernefysisk eksplosjon være varmere og dermed farligere. Ingen vet sikkert hvor mange mennesker som døde som følge av atombomben. De lavere estimatene ligger på omtrent 70 000 (det amerikanske forsvarets estimat på 40-tallet), mens de høyere estimatene rundt 140 000 mennesker (estimat gjort av internasjonale forskere på 70-tallet). Historiker Alex Wellerstein har skrevet en grundig gjennomgang av disse estimatene. En god del av de som ikke døde umiddelbart led veldig på grunn av store brannskader og akutt strålesyke.

Når så mange mennesker rammes som ved da bomben ble sluppet over Hiroshima er det vanskelig å forstå omfanget. NUKEMAP er et kart hvor du kan velge fra en meny forskjellige størrelser på våpen, oppgitt i ekvivalent mengde TNT og når du trykker «Detonate» tegner verktøyet opp ringer som tilsvarer forskjellige soner av ødeleggelse. Å se disse ringene tegnet opp et sted jeg selv kjenner, gir en viss forståelse av omfanget. Prøv gjerne verktøyet selv. Kartet vil som regel sentreres der IP-adressen du bruker hører hjemme.

Skjermbilde fra NUKEMAP hvor jeg har detonert Little Boy, atombomben som ble sluppet over Hiroshima, i byen min, Oslo. Sentrum ville blitt ødelagt og selv på steder som Majorstua og Torshov hadde man risikert tredje grads forbrenning av å være ute i det ildkulen kommer.
Skjermbilde fra NUKEMAP hvor jeg har detonert Little Boy, atombomben som ble sluppet over Hiroshima over Oslo.

I dag er det ganske vanlig å mene at atombomber er en dårlig ide. Tross alt skiller slike eksplosjoner ikke mellom fiender og uskyldige sivile, som små barn, og selv de minste atombombene som finnes vil resultere i store ødeleggelser sammenlignet med det meste av ikke-kjernefysiske eksplosjoner. Det er nok ikke mulig å bruke slike våpen uten at det resulterer i store sivile lidelser og humanitær krise. Det er med god grunn at denne typen våpen regnes som masseødeleggelsesvåpen. Det er masse som ødelegges og ikke minst mange menneskeliv. Heldigvis er verdens ledere enige om at slike våpen kun er til avskrekking. Likevel skulle jeg ønske nedrustningen lykkes og verden en dag ble en verden uten kjernefysiske våpen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *