Protonets indre verden

Det er nylig publisert en spennende artikkel om protonet. Noe så grunnleggende som protonet er det fremdeles mye å lære om. I kjernefysikkens spede barndom trodde man lenge at protoner og nøytroner var såkalte elementærpartikler, partikler som ikke er laget av noe annet. Takket være mange storslagne eksperimenter utført for å forstå kjernepartikler bedre vet vi nå at protonet (og nøytronet) rommer en hel verden av mindre partikler.  Egenskaper protonet har, som masse og spin, er et resultat av disse partiklene protonet er bygget opp av.

I midten av protonet er det tre kvarker, to opp (u) og en ned (d). Disse bindes sammen med gluoner. Disse kalles valenskvarker fordi det er disse som gjør at protonet er et proton. De gir netto positiv ladning til protonet. I tillegg fins det en sky av kvark-antikvark-par (notasjonen for en antikvark er en strek over bokstaven) som oppstår spontant og forsvinner igjen. Denne skyen er med på å danne den noe diffuse overflaten til protonet. Eksperimenter har vist at kvarkene i protonet bare bidrar med noe sånt som 30% av spinnet til protonet. «Hvor kommer resten fra?» har mange lurt på lenge.  Det nye studiet viser at antageligvis halvparten av protonets spin er på grunn av gluonene. Spennende stoff!

Et forsøk på å illustrere hvordan protonet er bygget opp. Det er tre valenskvarker (u, u og d), gluoner som binder det hele sammen (krøllete streker) og kvark-antikvark-par. Alle partiklene har egenspin (illustrert med små piler).

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *